Van SketchUp naar BIM

SketchUp en BIM

In de AEC-industrie zijn BIM (Building Information Models) een belangrijk proces om het ontwerp, de planning en de bouw van gebouwen, infrastructuur enz. te organiseren. Het is zeer efficiënt en maakt samenwerking tussen partijen mogelijk. Waarbij SketchUp een design programma is. Het is mogelijk om Sketchup te implementeren bij Bouwinformatiemodellen. Eerder was het niet mogelijk om in één programma te designen en leidingen te leggen.

Dit is de reden waarom er eerder veel programma’s werden gebruikt om één gebouw te bouwen. Ook moesten alle programma’s elkaar overlappen zodat er uiteindelijk één model werd geproduceerd. Hiervoor is het huidige BIM ontwikkeld. BIM combineert onder andere SketchUp en andere programma’s tot één digitaal ontwerp. Je kunt het beste alleen in BIM moduleren, maar sommige bedrijven zijn hier nog niet klaar voor. Juist hiervoor zijn in combinatie met Revit (BIM) plug-ins voor verschillende programma’s gemaakt. Om de markt langzaamaan te laten wennen aan een betere, economische voordeliger en tijdbesparender manier van werken.

In dit stuk staat:

  • Wat is SketchUp
  • Wat is BIM (Revit)
  • Wat is het verschil tussen BIM en SketchUp
  • Hoe kom je van een SketchUp naar een BIM-model

Het verschil tussen SketchUp-modellen en Bouwinformatiemodellen. Aangetrokken door mooie gerenderde modellen wekt het soms de indruk dat een SketchUp-model een intelligent model is met data erin. Dat is niet het geval. Daarom is het goed om de verschillen tussen SketchUp en een BIM in Revit te definiëren.

Wat is SketchUp?

SketchUp is gebruiksvriendelijke software. Het programma komt pas echt tot leven wanneer het ontwerp wordt gerenderd. Als u een architectonisch ontwerp moet maken, heeft SketchUp de mogelijkheid om efficiënt een digitale schets of concept te maken. SketchUp is in de eerste plaats een modelleertool voor het manipuleren van vlakken en randen van basisgeometrie. De bouwinformatie moet met veel moeite worden toegevoegd met behulp van de componentkenmerken van het programma.

Met een intelligente BIM-workflow is Sketchup een redelijke, goedkope en gebruiksvriendelijke BIM-tool. Het is mogelijk om SketchUp als Bouwinformatiemodellen-tool te gebruiken en daar zijn plug-ins voor. Bij The BIM Engineers raden we het gebruik van SketchUp als BIM-tool niet aan, omdat het toevoegen van informatie geen essentieel onderdeel van het programma is. Toegewijde BIM-ontwerpprogramma’s zoals ArchiCAD, Revit, Tekla, enzovoort, zijn standaard BIM en alle tools dragen de bouwinformatie samen met de modelelementen.

BIM en SketchUp

Wat is BIM met Revit?

Revit is professionele BIM-software. In Revit vertegenwoordigen alle onderdelen daarin een gebouwobject met alle relevante gegevens. Als je het vergelijkt met SketchUp is het het verschil tussen een ontwerpvorm en een Data-object.

Elk object in Revit is een object met gegevens erin. Dat betekent dat als je met al dat soort objecten een maquette van een gebouw opbouwt, je precies de gegevens van het totale gebouw kent. Daarmee kunt u berekeningen maken, tijdschema’s maken, uw onderhoud plannen of simulaties maken.

  1. Een BIM-model kan worden weergegeven om klanten het eindresultaat van het ontwerp te laten zien.
  2. Een BIM-model is een technisch model met daarin alle disciplines voor bouwkunde, elektra, sanitair etc.
  3. Een BIM-model kan worden gebruikt voor simulaties als een digitale tweeling van een gebouw in de echte wereld.
BIM verrijkt jouw tekeningen. Bouw veilig en goedkoper met een BIM

Over BIM-modellen en BIM-objecten

BIM-objecten, de componenten waaruit een BIM-model bestaat, zijn intelligent, hebben geometrie en slaan alle gegevens op. Als een element wordt gewijzigd, werkt de BIM-software het model bij om die wijziging weer te geven. Hierdoor kan het model gedurende het hele proces consistent en gecoördineerd blijven, zodat ingenieurs, architecten, MEP-ingenieurs, ontwerpers, projectmanagers en aannemers in een samenwerkingsomgeving kunnen werken.

Building Information Modeling is een digitaal proces dat de levenscyclus van een project optimaliseert, van ontwerp en constructie tot exploitatie en onderhoud. Het bundelen van alle informatie met betrekking tot planning maakt de bouw efficiënter en kosten efficiënt.

BIM’up je SketchUp

Als u software nodig heeft die gemakkelijk te gebruiken is voor het maken van een ontwerp, dan is SketchUp de juiste keuze. Voor krachtige, professionele software die een digitale tweeling kan maken dan is een BIM-model de juiste keuze. Revit in combinatie met BIM creëert intelligente 3D-objecten. BIM-objecten verbinden en werken samen zoals de echte bouwobjecten. BIM-objecten hebben parametrische bouwelementen en een geïntegreerd systeem voor het manipuleren, kwantificeren, documenteren en weergeven ervan. Met het BIM-model bouw je de zogenaamde Digital Twin op met daarin alle data van het project,

In onze ervaring wordt de SketchUp-software in de vroege fase van het ontwerp gebruikt om de podiumideeën tot uitdrukking te brengen. Daarna nemen Revit- en BIM-modellen het over voor ontwerp, engineering, constructie en onderhoud. Als u toe bent aan de volgende stap in uw ontwerp, engineering of bouw van het gebouw, neem dan contact met ons op door onderstaand formulier in te vullen.

Van SketchUp naar BIM

Neem contact op voor alle BIM projecten met Revit.
1 Bedrijfsgegevens
2 Project gegevens
partner van BIM basis ILS
BIM basis ILS partner