Smart cities creëren met BIM en GIS

Geografisch Informatie Systeem (GIS) biedt de mogelijkheid om ruimtelijke en geografische gegevens vast te leggen en te analyseren. Voor GIS worden apps gebruikt als tool voor queries, om de data op te slaan en te bewerken. De gegevens worden weergegeven als kaarten. GIS is een 2D-weergave van grootschalige geospatiale vormen met gegevens van alle onderwerpen in de weergave. Een Bouw Informatie Model (BIM) is een digitale tweeling van een gebouw.

BIM en GIS: overeenkomsten en verschillen

Het verschil zit in de manier waarop deze gegevens worden weergegeven en de level van de gegevens. Vastgoeddata is een overkoepelend thema in zowel BIM- als GIS-systemen. Omdat de focus van beide platforms op de data ligt, is het de vraag hoe deze databases aan elkaar kunnen worden gekoppeld. Het integreren van de database van beide platforms wordt cruciaal in het nieuwe datatijdperk, ongeacht de weergavemethoden (2D of 3D). Zodra de gegevens (inclusief geometriegegevens) op een gestructureerde en verbonden manier beschikbaar zijn, kan de evaluatie, analyse en weergave van deze gegevens op verschillende en geautomatiseerde manieren gebeuren in 2D of 3D. Dit betekent dat we overgaan van applicatie- en outputgestuurde workflows naar de datagestuurde workflow.

Gegevens integreren tussen BIM en GIS

Een volledig geïntegreerde verbinding in de infrastructuur van steden wordt steeds belangrijker. De Digital Twins zijn verbonden met de omgeving, structuren, stadsontwerpmodellen en creëren daarmee toegevoegde data voor slimme steden. De BIM Engineers virtualiseert en koppelt infrastructuurnetwerken in één model.

Er zijn drie manieren om data tussen BIM en GIS te integreren

Manieren om BIM en GIS te integrerenVoordeelNadeelVoor wie:
Onze BIM leidt en ondersteunt GIS
Betere bouwinformatie,
Betere interne informatie,
Betere controle op projecten.
Gebrek aan integratie met de omgevingBedrijven in de:
O&M-proces
Productieproces
Sloopproces
GIS-leads en BIM-ondersteuning
Uitstekende ruimtelijke gegevens
verwerkingsmogelijkheden
Gebrek aan gedetailleerde attribuutinformatieBedrijven in het R&D-proces
BIM en GIS ondersteunen elkaar in gelijke mate

Perfecte combinatie van
processen in het gebouw en de omringende ruimte.
Gegevensverwerking van beide programma’s,
verhoogt de belasting van de computerverwerking.
Alle processen.
U kunt de verbinding visualiseren zoals hierboven. Er is GIS-content aan de linkerkant met aan de onderkant de echte omgeving zoals we die om ons heen zien. Je ziet lagen data en content boven de echte omgeving in 2D. Aan de rechterkant zie je onderaan niet de echte wereld maar het BIM-model gekoppeld aan de data van de GIS- en BIM-platforms.

Toepassingen BIM & GIS

De toegevoegde waarde van het verbinden van BIM en GIS zit in de levenscyclus van het gebouw:

 • P&D
 • Bouw
 • O&M
 • Sloop

Andere manieren zijn: Asset-beheer, Erfgoedbeheer, Locatie selectie en Inrichtingsplanning, 3D-kadaster, Location-Based Services (LBS) en navigatie.

In elke stap van de levenscyclus van een gebouw; BIM en GIS.

De meeste stadsprojecten werken nog aan een flow om hun steden om te vormen tot slimme steden. Het integreren van alle data in elke stap van een gebouw, bestaand of geprognosticeerd een Building information models in combinatie met GIS voegt informatie toe om slimme steden te creëren.

In de P&D-fase.

In de P&D-fase van gebouwen worden BIM en GIS geïmplementeerd zoals locatie selectie, energieontwerp, verkeersontwerp, constructief ontwerp, akoestisch interieurontwerp, klimaatbeoordeling, ontwerpvergunning en prestatie-evaluatie. In de geospatiale omgeving wordt BIM geïmporteerd om engineers en planningsafdelingen te ondersteunen bij het vergelijken van profiel en oppervlakte. Het gebied wordt gekopieerd naar het GIS-terrein om te zien of het bouwblok geschikt is voor de bouw van diezelfde gebouwen. Voor ontwerpwerkzaamheden kan een 3D BIM-model van een project locatie worden gecombineerd met GIS-plattegronden, satellietfoto’s, landinrichtingsinformatie en landregistratiekaarten.

Voor energieontwerp wordt een slimme manier geïntroduceerd om wijken, gebouwen, functionele gebieden en afzonderlijke ruimtes met elkaar te verbinden om energie-efficiëntieprestaties te evalueren en te optimaliseren. Met een BIM-GIS-integratie en web gebaseerd visualisatiesysteem van energiegegevens van gebouwen kan een conformiteit van het gebouwontwerp en het stedenbouwkundige schema door ontwerpers worden gecontroleerd. Verkeersomstandigheden rond een gebouw kunnen vanuit GIS worden gecombineerd tot een BIM van gebouwen en omliggende verkeersvoorzieningen, op deze manier kan de integratie worden geïmplementeerd met simulatiesoftware om gelokaliseerde verkeerssimulaties uit te voeren.

Met locatie-GIS-gegevens en BIM-gegevens die zijn uitbesteed voor structurele analyse, kan een ontwerper het model herzien of in lagen aanbrengen, waardoor een analyse-optie na de constructie wordt geboden. De combinatie van 3D GIS-modellen en een BIM kan leiden tot een geluidsevaluatie en het in kaart brengen van het binnenmilieu.

En er zijn nog veel meer mogelijkheden om BIM en GIS in de R&D-fase te implementeren. Meer weten over BIM en GIS in de P&D-fase?

In de bouwfase

Integratie van BIM en Building information models in de bouwfase. Voor nieuwbouwprojecten biedt de integratie van BIM en GIS toegevoegde waarde aan het supply chain management, planningsbeheer, supply chain-status van materialen en waarschuwing voor ongevallen bij de levering van materialen. Waar BIM voor het daadwerkelijke bouwen is, kan het supply chain management-model worden geleverd binnen GIS, op deze manier heb je een synergie van het hebben van alle juiste materialen, op het juiste moment, zonder botsend verkeer of verkeerde distributie.

Maar in de bouwfase gebruik je meestal BIM. Lees onze uitgebreide informatie over BIM voor aannemersDownload de paper: Productie verdrievoudigen door BIM

Vink het laatste vakje aan om toestemming voor verwerking van de gegevens te geven.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 X-ray view of hospital building highlighting mechanical, electrical, and plumbing systems. Autodesk(r) Revit(r) Architecture, Autodesk(r) Revit(r) MEP, Autodesk(r) Revit(r) Structure, and Autodesk(r) 3ds Max(r) Design software products were used in the design process.

In de O&M-fase

Het integreren van GIS en Building information models in deze fase kent de meest uiteenlopende toepassingen. Van gevaarbestrijding tot facility management. We lichten een paar opties uit. Als reactie op brand- en overstromingsgevaar berekent de integratie van BIM en GIS de risicobeoordelingen vóór het optreden en de respons na het voorval. Waar zal het knelpunt zijn bij brand, wat is de kortste route vanaf de brandweerkazerne en welk raam moeten brandweerlieden breken bij brand. Welke schade overstromingen zullen veroorzaken aan het gebouw, de FDA past dit al toe met gegevens van de huidige overstromingen. Dit alles is mogelijk met de koppeling van BIM en een GIS.

Andere toepassing:

Andere toepassingen voor Building information models en GIS zijn erfgoedbeheer, locatiekeuze en inrichtingsplan, assetmanagement 3D-kadasters, locatie gebaseerde diensten en navigatie.

BIM’up jouw GIS

Laat ons uw BIM-projecten in handen nemen. Voor het omzetten van GIS naar Building information models en het gebruik van BIM-applicaties en software bieden wij oplossingen in:

 • AutoCAD Civil 3D
 • InfraWorks
 • Dynamo
 • Python
 • ArcGIS API
 • Navisworks
Kun je GIS en BIM combineren?

Ja dat kan, ook dit zal voor veel toepassingen een meerwaarde zijn.

In welke fase van een Bouwproces kan ik BIM en GIS gebruiken?

De toegevoegde waarde van het verbinden van Building information models en GIS zit in de levenscyclus van het gebouw:
– P&D
Constructie
– O&M
– Vernietiging

Wat kan ik met BIM en GIS in de R&O?

In de P&D-fase van gebouwen worden Building information models en GIS geïmplementeerd zoals locatieselectie, energieontwerp, verkeersontwerp, constructief ontwerp, akoestisch interieurontwerp, klimaatbeoordeling, ontwerpvergunning en prestatie-evaluatie.